Cara senang download video daripada YouTube - SD / 720p / 1080p

Kali ni nak ajar skit kawan-kawan cara-cara nak download video dari Youtube. Cara senang tanpa guna software. Cuma guna browser sahaja. Saya ni tak la pro sangat. Tapi cuma nak berkongsi ilmu sahaja. Sebelum tu saya nak bagitau sikit pasal resolution yang ada dalam youtube yang biasa kita tengok.

SD - Standard Definition ( 360p ) atau ( 240p ) - biasa digunakan dalam youtube.

Kalo korang pakai netbook 1 Malaysia atau mana2 netbook yang screen 10" resolution dia maximum leh pegi sampai 1024 x 600 je. Resolution dia memang xsampai pun tahap HD. Kalo korang pasang video HD dalam netbook mesti ade sedikit sekat2, atau ade suara dulu keluar pastu baru nampak orang tu bercakap.. hehe. Sebab onboard chipset utuk graphic tak mampu untuk support video yang beresolusi tinggi melebihi 1024 x 600 . Korang paham tak? Kalo xpaham, korang search wiki.

Perbezaan HD ngan SD. Gambarnye lebih sharp.



HD - High Definition ( 720p ) atau ( 1080p ) - biasa digunakan dalam youtube.

Biasa kalo orang pakai skrin LCD 22" keatas boleh la support resolution 1920 x 1080. Video mmg jadi full screen. Gambar HD mmg best kalo tengok, terang dan sangat jelas. Pastikan GPU (graphic card unit) korang bleh support resolution setinggi ini untuk menikmati video yang HD yang smooth.

Ni cara nak ukur skrin LCD atau CRT korang. Yang Diagonal Measurement tu lah saiz sceen sebenar.



Ni Pulak perbandingan antara HD1080p, HD720p dan DVD 480p




Dah selesai bagi penerangan sikit2, sekarang nak bagitau plak cara-cara nak download video dari Youtube.
Aku xnak bagitau yang format *.flv sebab format tu dah dicompress kecik sangat dan hanya sesuai untuk distreaming dlm laman web.


  • SD (format *.mp4)


1. Korang buka video kat Youtube dan pastikan dia ada tulis 360p atau 240p.
2. Copy script ni kat URL korang dan tekan ENTER atau click GO.

javascript:isIE=/*@cc_on!@*/false;isIE ? swfHTML=document.getElementById('movie_player').getElementsByTagName('param')[1].value:swfHTML=document.getElementById("movie_player").getAttribute("flashvars");w=swfHTML.split("&"); for(i=0;i<=w.length-1;i++) if(w[i].split("=")[0] == "fmt_url_map"){links=unescape(w[i].split("=")[1]);break;}abc = links.split(",");for(i=0;i<=abc.length-1;i++){fmt=abc[i].split("|")[0];if(fmt==18){url = abc[i].split("|")[1];window.location.href = url;}}


3. Pastu akan kuar satu player yang memainkan semula video tersebut, korang right click, pastu save as kat mane-mane dlm pc korang. Itu sahaja. Siap.


  • HD 720p (format *.mp4)
1. Korang buka video kat Youtube dan pastikan kat bawah tu ada pilihan 720p.
2. Copy script ni kat URL korang dan tekan ENTER atau click GO.

javascript:isIE=/*@cc_on!@*/false;isIE ? swfHTML=document.getElementById('movie_player').getElementsByTagName('param')[1].value:swfHTML=document.getElementById("movie_player").getAttribute("flashvars");w=swfHTML.split("&"); for(i=0;i<=w.length-1;i++) if(w[i].split("=")[0] == "fmt_url_map"){links=unescape(w[i].split("=")[1]);break;}abc = links.split(",");for(i=0;i<=abc.length-1;i++){fmt=abc[i].split("|")[0];if(fmt==22){url = abc[i].split("|")[1];window.location.href = url;}}


3. Pastu akan kuar satu player yang memainkan semula video tersebut, korang right click, pastu save as kat mane-mane dlm pc korang. Itu sahaja. Siap.


  • HD 1080p (format *.mp4)


1. Korang buka video kat Youtube dan pastikan kat bawah tu ada pilihan 1080p.
2. Copy script ni kat URL korang dan tekan ENTER atau click GO.

javascript:isIE=/*@cc_on!@*/false;isIE ? swfHTML=document.getElementById('movie_player').getElementsByTagName('param')[1].value:swfHTML=document.getElementById("movie_player").getAttribute("flashvars");w=swfHTML.split("&"); for(i=0;i<=w.length-1;i++) if(w[i].split("=")[0] == "fmt_url_map"){links=unescape(w[i].split("=")[1]);break;}abc = links.split(",");for(i=0;i<=abc.length-1;i++){fmt=abc[i].split("|")[0];if(fmt==37){url = abc[i].split("|")[1];window.location.href = url;}}

3. Pastu akan kuar satu player yang memainkan semula video tersebut, korang right click, pastu save as kat mane-mane dlm pc korang. Itu sahaja. Siap.

Kalo kat bawah tu tak de tulis 1080p atau 720p korang jgn pandai2 plk paste script yang 1080p atau 720p. Takkan menjadi punye.

Sekarang ni aku nak ajarkan cara nak cara nak bagi senang korang download. Xpayah la korang main copy paste je. 

1. Add page sebagai bookmark.
2. Copy skip tu dlm URL bookmark.
3. Nama kan bookmark ikut suke ati korang asalkan korang ingat.
4. Pastu senang skit bile nak download, korang tekan je atas tu. 

Kalo korang xpaham ngan bahasa yang aku gunakan ni, nanti aku update balik. Ok kawan-kawan. 
Terima Kasih.

3 comments:

  1. klo pakai http://keepvid.com/ pun boleh ..save .mp4 jgk...tp xde HD la..tp aku rasa berquality jugak..

    ReplyDelete
  2. keepvid mmg leh download jgk.. tp lambat skit.. sbb nak tunggu di process agi.. 1 agi ade jgk sesetengah video xleh nak download ikut keepvid.. penah jgk kena dulu.. xtau r skrg mcm mane... hehehe

    ReplyDelete